2009-04-25 19:54:13• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Követni kellene a romániai példát

Az összefogás terén a magyarországi közélet tanulhat a Romániai Magyar Demokrata Szövetségtől (RMDSZ), és remélhetőleg tanulni is fog, mert Magyarországon az összefogás mostanában hiánycikk - mondta az MTI-nek szombaton Kolozsváron Lendvai Ildikó.

Az Magyar Szocialista Párt elnöke az RMDSZ kolozsvári kongresszusán elhangzott köszöntőjében és az MTI-nek adott nyilatkozatában egyaránt hangsúlyozta: minden ilyen találkozó segít abban, hogy egymás álláspontjait jobban megértsük. "Tudom, hogy a múltban akaratlanul is okoztunk fájdalmat egymásnak, de csak azért, mert nem értettük igazán egymás szempontjait" - mondta a politikus. Hozzáfűzte: az ember akkor is sajnálhatja, hogy szándéka ellenére fájdalmat okozott, ha véleménye nem változott.

Hangot adott meggyőződésének, hogy az Európai Parlamentbe bekerülő romániai magyar képviselők, illetve az MSZP és a többi párt képviselői között érdemi összefogás alakul majd ki az európai fórumon.

A magyarországi közélet tanulhat az RMDSZ-től, és remélhetőleg tanulni is fog, mivel a magyar összefogás otthon hiánycikk - mondta Lendvai Ildikó. Megállapította: Erdélyben szívós kompromisszumkészséggel sikerült a nemzeti érdeket a szervezeti érdek fölé emelni.

A magyarországi pártok még nem tartanak itt - fűzte hozzá. Ezért volna fontos - mondta -, hogy legalább a saját otthoni konfliktusos viszonyainkat ne exportáljuk a határon túlra, s hogy hagyjuk érvényesülni az erdélyi magyarságon belül kialakult összefogást - mondta Lendvai Ildikó.

Az MTI kérdésére válaszolva megállapította: a mostani gazdasági válságnak ugyan senki sem örül, de paradox módon a baj, az egymásra utaltság csak segíti az összetartást nemcsak a magyarságon belül, hanem egész Európában. Emlékezni kell a negatív történelmi példákra is, amikor a nagy gazdasági kataklizmák inkább az előítéleteket és az egymás elleni indulatokat gerjesztették - mondta Lendvai Ildikó, kifejezve reményét, hogy ezúttal inkább az összefogás szelleme erősödik.

Bajnai Gordon miniszterelnök üzenetét Gémesi Ferenc kisebbség- és nemzetpolitikai szakállamtitkár tolmácsolta. A kormányfő értékelte, hogy két évtizedes fennállása alatt az RMDSZ megfontolt, kiegyensúlyozott politikai, érdekvédelmi szervezetnek bizonyult, amelynek legitimitását senki meg nem kérdőjelezheti. Az erdélyi magyar közösség többszörösen bebizonyította, hogy az RMDSZ által tanúsított kiegyensúlyozott, megbízható politizálásnak nincs valós alternatívája - állapította meg Bajnai. Szerinte a szövetség fontos szerepet játszott Románia európai integrációjában, és abban is, hogy a magyar-magyar viszonyban új válaszokat lehessen találni az uniós csatlakozás utáni kihívásokra.

Fontos és pozitív törekvés az RMDSZ részéről, hogy ellenzékben is kiegyensúlyozott, az eredményekre, a magyar-román együttműködés javítására koncentráló, a lehetőségeket és a valóságot mindvégig szem előtt tartó politikát kíván folytatni - áll az üzenetben. A miniszterelnök üdvözölte az erdélyi magyar-magyar összefogást, kifejezve reményét, hogy a szövetség módosított programja az erdélyi magyarság modernizációját, felzárkózását, európai jövőjét szolgálja. 

Bajnai Gordon üzenetében hangsúlyozta: a világválság közepette "óriási a felelőssége a döntéshozóknak", hiszen a nehéz gazdasági-társadalmi helyzetből csak együttműködéssel, összefogással és szolidaritással lehet kilábalni. "Ehhez ígérem a magam és a Magyar Köztársaság kormányának a külhoni magyarság iránti elkötelezettségét, támogatását és együttműködését" - hangsúlyozta üzenetében a kormányfő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: